Innerme: IM
Frederic Glorieux: FG
IM: Dag Frederic, we zijn blij eens een wielrenner te interviewen onder onze ambassadeurs!
FG: Aha, dat werd tijd zou ik zeggen, want veel fietsers kennen Innerme nog niet hé?
IM: Dat klopt Frederic, en het aantal getrainde fietsers is enorm gestegen de laatste jaren, dus het lijkt ons super interessant deze groep van duursporters te kunnen aanspreken via jou.
FG: Ik denk dat elke duursporter wel regelmatig op de fiets traint, zeker nu ook het vrouwenwielrennen zo in de lift zit , en er naast de weg, het veld en het mountainbiken nu ook gravel is bij gekomen!
IM: Frederic, je bent een toptalent : Op je palmares prijkt onder andere de winst van de Gran Fondo NY Grand Ballon en Haute Route! In je bio op Instagram lezen we ook 23 eerste plaatsen, 36 tweede plaatsen en 23 derde plaatsen en maar liefst +80 Age Group overwinningen! Wat een prestaties! Kan je hier meer over vertellen?
FG: Mijn eerste overwinning haalde ik in Les Trois Ballons 2013, niet toevallig in het jaar dat ik Innerme leerde kennen. Sindsdien is m’n palmares al mooi aangedikt. Winnen is altijd zeer plezant, maar ik kan ook met erg veel voldoening terugkijken op een granfondo als ‘k niet gewonnen heb. Om eerlijk te zijn de meerdaagses liggen me supergoed en zijn het leukst om doen. Zo’n Tour Transalp, Haute Route of Giro Sardegna met vrienden…
IM: Indrukwekkend. Je bent nu 44, ijzersterk nog, wat zijn je ambities voor volgend seizoen bijvoorbeeld?
FG: Mijn doel blijft in elke wedstrijd waar ik start het algemeen podium te behalen en mijn age group te winnen. Niets zo leuk als de planning maken voor het nieuwe jaar en daar ben ik nu volop mee bezig. Staan al zeker op de planning: Maratona Dles Dolomites, Mallorca 312 en enkele GFNY events.
IM: Elke wielrenner maakt het mee, maar wat doe jij als je voelt dat de benen stilaan choco aan het geraken zijn? En dit zowel op training als in wedstrijd?
FG: Als je de man met de hamer tegenkomt? Dan is er maar één iets dat kan helpen en da’s eten. De fast gels zijn daar ideaal voor. Maar met een goed nutrition plan kan je dit wel vermijden.
IM: Je bent het hele jaar door fit, maar hoe verloopt je jaarplanning grosso modo?
FG: Na het wedstrijdseizoen, eind september neem ik wat rust. Ik laat m’n lichaam herstellen, terug in balans komen en ga’k wat meer sociale dingen doen. Ik neem de fiets als’k daar zin in heb, ga wat lopen, wandelen en doe pilates. Vanaf december steek ik terug structuur in mijn trainingen en gaat het volume omhoog, die periode doe ik veel krachttraining op de fiets. Zo probeer ik de intensiteit wat op te bouwen richting eind april. Dan start het seizoen en moet ik terug competitief zijn. De grote doelen liggen meestal in juni, juli en augustus.
IM: En een doorsnee trainingsweek in de aanloop naar een wedstrijdperiode, hoe ziet deze er uit en hoe combineer je dit met je werk?
FG: Op maandag probeer ik een rustdag te nemen, dan fiets ik niet. Van dinsdag tot vrijdag ga ik met de fiets werken. Het traject is erg haalbaar en schommelt dagelijks tussen de 42 en 52 kilometer (ik werk vanuit 2 locaties). Op woensdag probeer ik wat vroeger te stoppen met werken en nog een duurtraining met gerichte training te combineren, en ook op vrijdag probeer ik wat extra te doen. Mijn duurtrainingen doe ik buiten, mijn intervallen vaak indoor. (uit veiligheidsoverwegingen en de zekerheid te hebben deze goed uit te voeren). In het weekend probeer ik dan terug volumes te trainen.
Vanaf april ga ik ook wekelijks op zaterdag naar de Ardennen voor een lange training (in weekends zonder wedstrijd) en op zondag maak ik kilometers met de vrienden in de Leierenners. Reken in totaal trainingsweken tussen de 16 en 20u. Ik werk als diensthoofd HR in een organisatie met meer dan 180 werknemers en de combinatie met werk / gezin / fietsen is uitdagend, maar lukt me omdat ik alles wat ik doe nog graag doe en er energie uit haal.
IM: Een onoverkomelijke vraag Frederic, hoe belangrijk was en is onze Innerme sportvoeding voor jou?
FG: Erg belangrijk. Eerst en vooral in het uitoefenen van mijn sport zelf. Het zorgt ervoor dat ik de juiste voedingsstoffen opneem, geen last ervaar (ook bij hoge hoeveelheden) en erg goed recupereer. Tegelijk helpt het me ook lichamelijk en mentaal in balans te blijven. Ik ga al frequent eens een bar eten als ik niet op de fiets zit ook.
IM: Je hebt een zwak voor onze repen hé? Deze zijn door de jaren heen geoptimaliseerd, hoe ervaar jij deze lijn van energierepen en proteïne bars op vandaag? En heb je een favoriete reep?
FG: Ik zal beginnen met m’n favoriete bar, want ik heb echt een voorkeur. Da’s de Citroen-Groene Thee. Ik heb een zwak voor Matcha thee en die reep vind ik echt superlekker. Je proeft als het ware de natuur in de mond. De bars zijn erg smeuïg en de ingrediënten zijn zo puur en dat smaak je. De proteïne bars zijn ook echt top, de ideale recuperatie na een training maar ook ideaal als vieruurtje bij een matcha latte of koffietje :) – daar kan ik een hele dag naar uitkijken en dat meen ‘k.
IM: Kan je eens een wedstrijddag omschrijven, en welke producten je wanneer neemt ? Voor de wedstrijd, in de je wedstrijd, na je wedstrijd ook?
FG: Ontbijten doe ik altijd met overnight oats. Ik laat een combinatie van rijst en havervlokken een nachtje wellen in rijstmelk. Afwerken doe ik met vers fruit. Een half uurtje voor de start eet ik een energy bar en vanaf het eerste uur volg ik mijn nutrition plan. Minstens één halve liter Isotonic Energy Drink Fruit per uur (afhankelijk van het weer), in combinatie met de endurance gel en fast gels. De energy bars neem ik ook op in mijn nutrition plan, maar enkel bergaf of in meer vlakke tussenstukken.
Na de finish zorg ik dat ik meteen mijn recuperatieshake kan nuttigen: protein powder met rijstmelk. Op zo’n gran fondo is er altijd pastaparty, maar ik heb ik ook een protein bar bij de hand om zeker de juiste voeding binnen te hebben.
IM: Heb je eventueel een gouden tip voor de geïnteresseerde lezer-wielrenner met ambitie?
FG: Ik heb twee tips:
TIP 1 = Probeer een evenwicht te vinden tussen je amuseren en jezelf uitdagen. Het maakt niet uit wat je doet als je het maar graag doet. Zo blijf je gemotiveerd en scherp nog om stappen te zetten en nieuwe zaken te ontdekken.
TIP 2 = Investeer in goede/gezonde voeding, niet alleen in wedstrijden maar ook voor, op en na trainingen. Het zorgt ervoor dat je beter recupereert en je vlugger terug kwalitatief kan trainen zonder roofbouw te plegen. Je lichaam is de voeding ook meteen gewoon als je overschakelt naar wedstrijdmodus.
IM: Nog een praktische vraagje. Het materiaal, de fietsen, zijn vandaag de dag wel flink duur. Welk materiaal gebruik je voor je Gran Fondo, en is dit hetzelfde voor op je trainingen?
FG: Ik rij op Corratec fietsen (een Duits fietsmerk) en heb een wedstrijdfiets afgemonteerd met Shimano Dura Ace en trainingsfiets met de Ultegra groep. De fietsen hebben dezelfde geometrie en ik kan makkelijk wisselen van fiets. De wedstrijdfiets probeer ik ook zo licht als mogelijk af te monteren, een vermogensmeter is wel onmisbaar geworden. Mijn geliefkoosde fiets in de winter is de mountainbike. Hiermee fiets ik niet alleen offroad maar ook vaak mee op de weg, voelt veilig aan en minder kuiswerk als de wegen zo vuil beginnen liggen 😉
IM: We willen je danken voor het interview, Frederic, super interessant voor vele fietsers. We kijken uit naar je toekomstige prestaties, wanneer mogen we je eerste wedstrijd verwachten?
FG: Mijn eerste zal normaal de Mallorca 312 worden eind april. 312 kilometer… ik zal meteen heel wat gellekes nodig hebben!
IM: Veel succes ermee, en maak maar veel reclame voor Innerme hé!
FG: Natuurlijk, ik doe niets anders 😉!