Dirk Baelus wint Iroman 70.3 Knokke 2024 in zijn age-groep!

Dirk Baelus wint Iroman 70.3 Knokke 2024 in zijn age-groep!

Innerme: IM
Dirk Baelus: DB

IM: Dirk, fantastisch, winst in je age-group op de Iron Man 70.3 van Knokke! Gefeliciteerd!

DB: Dankjewel, ik ben er naast supertevreden ook wel fier op. Zeker gezien de wedstrijd in België plaatsvond, geeft dit een extra erkenning! Een paar jaar terug had ik nooit gedacht dat ik op dit niveau zou terugkeren. En wat het ook wel speciaal maakt is dat ik dit jaar 4 keer startte in een halve triatlon en 4 keer won. Ik won ook mijn age-group in Ironman 70.3 Kraichgau en Ironman 70.3 Westfriesland en ik won overall de ½ triatlon van Terheijden (Breda, NL).

IM: Was het een zware wedstrijd?

DB: Na een goede zwembeurt en een heel vlotte wissel vertrok ik met de fiets en zag ik dat mijn wattagemeter niet meer werkte. Ik draaide meteen mijn knop om en zei tegen mezelf: oké, we rijden op gevoel vandaag. En dat draaide goed uit. Ofwel zat ik er bonk op, ofwel reed ik net iets te snel, omdat de ½ marathon net iets zwaarder aanvoelde dan de vorige halve Ironmans.

De stevige wind in de polders maakte de wedstrijd wel zwaar. Maar ook eerlijker, daarmee zo’n tijdsverschillen. Ik voelde me heel sterk op de fiets en ik heb goed ingedeeld. In de laatste 20’ voelde ik me nog altijd sterk. In de halve marathon heb ik zo hard gepushed dat ik kon! Vooral blij dat ik het niet heb losgelaten en zo kon ik met dik 9 minuten voorsprong finishen (trouwens de 4de keer dat ik win met +- 10’ voorsprong).

IM: Ja, maar ondanks de felle wind toch nog een gemiddelde fietssnelheid van boven de 41 km/u !?

DB: (lachende) Valt mee hé? Ik ben inderdaad wel content.

IM: Vanwaar deze topprestaties dit jaar?

DB: Vorig jaar ben ik spelenderwijs terug beginnen trainen na een break van 4 jaar. Dit was vooral uit noodzaak. De extra uren op kantoor eisten zijn tol zowel lichamelijk als mentaal. Er moest iets gebeuren, want ik kwam dagelijks compleet leeg thuis aan na een dag bureauwerk. Had ik toen niet ingegrepen, reed ik recht naar een burn-out. Voor mij voelt het aan dat de sport me gered heeft. Ik ben dan gemiddeld 10u/week gaan trainen. Tot mijn verbazing kwam ik terug op een goed niveau en kwam ik tot de conclusie dat ik met een gemiddelde van 10u training het maximale uit mezelf kan halen voor een ½ triatlon en competitief kan zijn. En nog steeds voel ik dat ik sterker en sneller kan. Ik train meer dan de helft minder dan vroeger, maar het is een goede balans tussen werk, gezin en sport.

Met de exploitatie van en de verhuis naar mijn nieuw sporthotel Taeru in de Ardennen ( Erezée n.v.d.r. )  heb ik naast het professionele werk  ook de ideale parameters om goed en regelmatig te kunnen trainen. De topsporters die in Taeru stage komen doen inspireren mij uiteraard ook.

Ik ben nog niet versleten dus. 

 

IM: De winst pakken is niet aan iedereen gegeven, ook al kan iedereen optimaal trainen.

DB: Dat klopt, de ene atleet heeft wat meer talent en mogelijkheden dan de andere, maar iedereen kan  er wel naar streven om het beste uit zichzelf te halen.

En het is niet meteen dat ik veel meer tijd heb. Ik doe bijvoorbeeld veel trainingen ‘s morgens om 6u, op het moment dat de kinderen nog slapen. Dan staat die training tenminste al niet in de weg voor het gezin en werk gedurende de dag. Discipline is dus nodig.

IM: En dan nu de vraag der vragen Dirk: Innerme gebruikt?

DB: Heel eerlijk? Domme vraag!

IM: Sorry Dirk …

DB: De producten van Innerme zijn effectief cruciaal voor mij als ik wil presteren. Zonder haal ik geenszins hetzelfde niveau, laat staan de overwinning, en dit meen ik ontegensprekelijk. En dan heb ik het niet alleen over de energie die wordt geleverd tijdens het sporten en de wedstrijden maar ook het effect van sportvoeding op je lichaam op de lange termijn. Innerme is niet belastend en is een gezonde bijdrage. Andere sportvoeding kan dan wel prestatiebevorderend zijn maar breekt ook af in je lichaam. Innerme niet. Innerme is opbouwend. Een van de sleutels om op 45-jarige leeftijd blessurevrij nog een goed niveau te halen.

IM: Geef je ons je geheim mee wat je nam voor, tijdens en na de wedstrijd Dirk?

DB: Vanzelfsprekend, mijn missie is immers Innerme aan iedere sporter aanbevelen, van recreatief duursporter tot prof. De baseline van Innerme zegt het zelf: Fuel right, perform better! 

Het voedingsschema voor een 70.3 is niet hetzelfde als dit van de volledig Ironman, maar de principes zijn eigenlijk wel gelijklopend. Het is naast de sportvoeding ook belangrijk om sowieso gezond en  doelgericht op je voeding te letten, dit ligt meer in de attitude en binnen mijn filosofie: “ Nature keeps me going”.

IM:  En dus op de race-day zelf?

DB: Naar de wedstrijd toe bouw ik goed op en eet vooral koolhydraten. Een uur à 1,5 uur voor de start eet ik een energybar en 15’ voor de start een energy gel endurance  . Na de wissel van het zwemmen neem ik  op de fiets een eerste endurance gel,  en drink regelmatig wat van onze  isotone sportdrank. Ieder uur neem ik sowieso een nieuwe endurance gel. Dus tijdens fietsen drink ik minstens 750ml iso energy drink en eet ik 3 energy gels endurance. In het lopen neem ik sowieso nog een tweetal fast energygels limoen, opgelost in water in een flexibele drinkfles. Direct na de wedstrijd, zoals na de meeste trainingen, volop eiwitten innemen via de eiwitshake, aangevuld met proteïnebars.

IM: Geldt dit voor iedereen een dergelijk schema Dirk?

DB: In principe wel, gezien het effect van de producten er bij iedereen is. Metabolismes kunnen uiteraard individueel verschillen, sneller of trager, meer of minder opname, maar de krebscyclus werkt overal wel op dezelfde manier. Ik heb de Innerme-producten zelf ontwikkeld op basis van mijn ervaring en keuze voor natuurlijke grondstoffen, en uiteraard gebaseerd op de wetenschappelijke biochemie. Uiteraard verschillen smaken, je kan dan ook kiezen uit verschillende smaken binnen het Innerme-gamma.

IM: Maar natuurlijk moet iedereen ook voldoende trainen?

DB: Dit is basis, niemand kan prestaties als duursporter leveren zonder voorbereidend trainingstraject. 

IM: Hoe ziet jouw trainingsweek er nu grosso modo uit Dirk?

DB: Het is nu natuurlijk seizoen, dus train ik wat meer. De laatste 3-4 maanden werk ik toch een 8-tal trainingen per week af: 2 à 3 zwemtrainingen, 3 looptrainingen en 2 à 3 fietstrainingen. Tussendoor wat core-stability, en natuurlijk moet ik ook mijn professionele dagtaak uitvoeren in Taeru.

IM: Nogmaals proficiat Dirk, veel succes met wat komt!


Dirk Baelus Interview 2024