Top mountainbiker Frans Claes over sportvoeding en MTB

Top mountainbiker Frans Claes over sportvoeding en MTB

Welk voedingsadvies heeft één van de beste marathon-mountainbikers van België voor jou? Frans Claes deelt zijn ervaringen en aanbevelingen met onze producten.

Als mountainbiker heb je zeker en vast sportvoeding nodig voor inspanningen langer dan 1,5 uur. Dikwijls krijgt de mountainbiker een geaccidenteerd parcours voorgeschoteld en dan ga je al sneller je voorraad energie opsouperen. Dit kan je gelukkig aanvullen met de juiste sportvoeding.

Het voordeel van natuurlijke sportvoeding zoals Innerme is dat het, naast de juiste energie, zal zorgen voor optimaal herstel omdat de sportvoeding van Innerme bijvoorbeeld niet belastend is voor je maag en darmen. Je lichaam hoeft dan alleen maar te herstellen van je inspanning en het hoeft geen onnodige, industriële, ingrediënten op te ruimen. Daardoor ga je sowieso efficiënter herstellen. Dit is zeker van belang in zwaardere trainingsperiodes of in meerdaagse ritten-wedstrijden.

Sportvoeding die je kan eten VOOR een mountainbike-wedstrijd of -training:

Misosoep: deze levert goede zouten, aminozuren en probiotica. Je kan deze vers maken of kopen in instant-vorm. We verwijzen ook naar het boek van Dirk Baelus hoe je een echte misosoep kan maken.

Granenpapmochi of pannenkoeken: pap van haver (gekookt met water, rijstmelk, amandelmelk of andere granenmelk) of ‘teff-’pap of andere granenpap. Mochi is gestampte zoete rijst. Dit kan je bakken in kokosolie of laten meekoken in de misosoep. Bij de granenpap kan je fruit, gedroogd fruit, noten (of notenpasta) & zaden toevoegen.

Vul dit aan met een kleine portie eiwit (belangrijk): noten zorgen al voor een toevoeging van eiwitten. Je kan ook een kleine shake maken met de Innerme Protein Mixes.

Sportvoeding TIJDENS een mountainbike-wedstrijd of -training:

Je kan makkelijk tot 30 min voor de start een energy bar of energy gel eten. Deze zijn licht verteerbaar, voel je niet op de maag en geven de juiste energie.

Na 1uur, per uur:

Voor extra zouten, tegen verzuring en extra hulp voor de maag adviseren we elk uur 1 umeboshi-pruim (i.p.v. zouttablet). Let op: dit is in het Westen een ongekende smaak. Deze gepekelde vrucht heeft een felle zout-zure smaak. Aanvullen met water (zeker bij warm weer).

Sportvoeding NA een mountainbike-wedstrijd of -training:

Binnen 30’ na de inspanning een portie protein mix met rijstmelk. Kan je dit ook nog aanvullen met een proteïne reep.


 

De ervaringen van Frans Claes met Innerme

Hoe gebruik je Innerme?

Tijdens wedstrijden neem ik de isotone energie drink (1 liter per uur) in combinatie met energie gels (1 per half uur). In functie van het parcours en de inspanningen neem ik de 'fast' gels of de 'endurance' gels. Meestal begin ik met de 'endurance' gels en eindig ik met een 'fast' gel om in de finale van de wedstrijd net dat tikkeltje extra buskruit in de benen te hebben.

Tijdens langere trainingen verkies ik energierepen boven gels en, afhankelijk van de duur, het weer en de intensiteit van de training eet ik meer of minder repen. Bij trainingen boven de de 5 uren is 1 reep per uur een minimum dat ik hanteer. Dit combineer ik dan met water of de isotone energie drink. Bij extreem warm of koud weer neem ik wat extra isotone energie drink mee om, naast het energie niveau, ook voldoende zouten en mineralen op te nemen.

Meteen na de inspanningen ligt mijn focus vooral op de vocht- en energie opname waarbij ik vaak nog 1 liter van de isotone energiedrank of de balance drink tot mij neem.

Wat later na de inspanning eet ik nog een energie bar en/of een proteïne reep.

In de dagen na zware inspanningen, zoals etappe wedstrijden, eet ik vaak als tussendoortje een proteïne reep en is de balance drink mijn favoriete drank. Deze drank neem ik tijdens trainingen ook soms mee aangelengd met water.

Hoe heeft Innerme (producten) je prestaties de laatste 2 jaar ondersteund?

De voorbije twee seizoenen heb ik meer dan voorheen wedstrijden op een hoog niveau kunnen betwisten. Vorig jaar had ik bijvoorbeeld 45 koersdagen op de teller staan en dit jaar zal ik dat record minstens evenaren. Op uitzondering van enkele mindere dagen reed ik sinds het gebruik van Innerme een constant seizoen met enkele mooie uitschieters.

Naar mijn gevoel zijn de Innerme producten makkelijker opneembaar en helpen ze het lichaam sneller te herstellen. Tijdens mijn inspanningen heb ik ook nooit nog enige buik -of maagklachten. De Innerme sportvoeding is door zijn pure en biologische vorm mijn gedroomde energieleverancier die mij ook op langere termijn nog veel natuurlijke kracht zal geven!

Verdere MTB-tips van Frans

Mountainbike is in die zin zeer verschillend van triathlon of ritten met de wegfiets omdat het parcours een belangrijke rol speelt wanneer en waar je kan/moet drinken en eten. Maak bij voorkeur een bevoorradingsplan en eet en drink wanneer het parcours dat toelaat. Zelf maak ik een schema dat ik tracht te volgen en pas dat aan in functie van de route. Als je bijvoorbeeld twee hoge bergen over moet en je eindigt met een lange afdaling moet je uiteraard je vaste schema aanpassen.

Wanneer je deelneemt aan competities zorg er dan voor dat je gels, repen en drank makkelijk bereikbaar zijn zodanig dat je tussen de technische of intensieve delen van een wedstrijd snel energie en vocht kan opnemen. Je kan deze gels bijvoorbeeld bovenop het fietskader plakken met tape. Voor de start van een wedstrijd drink ik ook al een halve liter isotone energie drank en 5 minuten voor het startschot neem ik een endurance gel. In het eerste uur van een wedstrijd gaat het zeer snel en is het vaak te hectisch om al een gel te nemen of om voldoende te drinken. Zo ben ik er zeker van dat ik voldoende energie heb bij aanvang van een wedstrijd.